[Program de guvernare] Finanțe: Datoria țării va crește, dar nu se majorează impozitele și taxele

Guvernul coaliției PNL-USR-PLUS-UDMR susține un nou model de dezvoltare sustenabilă, axat pe investiții, stimularea și dezvoltarea capitalului, creșterea competitivității companiilor românești și transformarea digitală a economiei și administrației, eficientizarea cheltuielilor statului și combaterea sărăciei, se arată în programul de guvernare PNL-USR-PLUS-UDMR, depus astăzi la Parlament de către premierul desemnat Florin Cîțu.
Noul Guvern și-a propus, în materie de Finanțe: realizarea unei reforme bugetare-economice, gestionarea datoriei publice astfel încât România să-și păstreze rating-ul de țară, creșterea ponderii veniturilor fiscale în PIB și reducerea decalajelor față de Occident în perspectiva adoptării monedei Euro de către România:
Obiectivul principal al României îl reprezintă creșterea convergenței reale cu economiile europene, prin atingerea unui PIB pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare standard de 85% din media UE 27, la orizontul anului 2024.
O veste bună este că nu vor fi crescute taxele și impozitele. O veste mai puțin bună este însă că va crește în continuare datoria publică pentru a susține investițiile, „ însă vor fi luate măsurile necesare pentru a evita spirala îndatorării.”
România se află în fața unei oportunități istorice. În perioada 2021-2027, Cadrul Financiar Multianual al UE și programul Next Generation EU vor aduce țării noastre aproape 80 de miliarde de Euro, care vor fi utilizate pentru investiții în infrastructură, educație, sănătate, agricultură, mediu sau energie, precum și pentru modernizarea marilor sisteme publice. Aceste fonduri vor sprijini relansarea și transformarea economică a României. Astfel, politica bugetară se va baza și pe atragerea masivă de fonduri europene, sprijinind mărirea potențialului de creștere al economiei și urmărindu-se revenirea graduală a deficitului bugetar sub 3 procente la orizontul anului 2024, potrivit programului de guvernare 2020-2024.