Sari la conținut

Deficitul pe primul trimestru al anului, mai mic cu 0,4% față de anul trecut, susține ministrul Finanțelor

Potrivit ministrului Finanțelor, Alexandru Nazare, deficitul bugetar pentru primul trimestru al acestui an a scăzut față de aceeași perioadă a anului trecut, în ciuda faptului că, în primele 2 luni din 2021, deficitul a atins cel mai mare nivel din ultimii 13 ani (1,14% din PIB).

Haideţi să vedem ce comparăm, totuşi! Luna ianuarie şi februarie anul trecut totuşi nu au fost luni de pandemie. Aceste luni anul ăsta sunt luni de pandemie, sunt luni cu cheltuieli suplimentare de toate tipurile, nu numai medicale, pentru că anul trecut au fost şi creşteri de salarii, au fost şi creşteri de pensii care nu au fost reflectate în primele două luni ale anului, dar sunt reflectate în primele două luni ale anului acesta. Şi vestea bună pe care vreau să v-o dau este că o să vedeţi datele consolidate din martie, care arată foarte bine, adică deficitul pe trimestrul unu 2021 raportat la deficitul pe 2020 scade cu 0,4%. E o scădere de deficit balansată de rezultatele de colectare din martie. Ca atare, per total, o să vedeţi un rezultat bun raportat la anul trecut, deşi suntem în pandemie, a declarat Nazare pentru Antena 3.

Reamintim că, în primele două luni ale anului, veniturile bugetare au crescut cu doar 4,1% față de aceeași perioadă din 2020, în timp ce cheltuielile de la bugetul de stat s-au majorat cu 11%.