Sari la conținut

Românii nu vor plăti facturi mărite la energie și gaze naturale, anunță ministrul Energiei

Românii nu vor plăti facturi mărite la energie și gaze naturale, ci „exact cât plăteau anul trecut”, a anunțat astăzi ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu, potrivit căruia au fost adoptate măsuri de compensare și plafonare ale prețului.

„Românii nu trebuie să facă absolut nimic decât să își monitorizeze consumurile”, susține ministrul.

Vești bune pentru milioane de români! Consumatorii casnici vor plăti maxim 71 de bani pe KWh, exact cât plăteau anul trecut. Asta după ce am adoptat măsuri de compensare și plafonare ale prețului la energie și gaze naturale, pentru a-i ajuta pe cetățeni să treacă cu bine peste această iarnă, a declarat ministrul interimar Virgil Popescu.

Reamintim că Senatul a amendat astăzi OUG-ul Guvernului Cîțu de compensare a facturilor la energie, Comisiile economice reunite votând în unanimitate o serie de amendamente care vizează consumatorii casnici și noncasnici, furnizorii de energie și gaze, producătorii de energie electrică și consumatorii vulnerabili.

Între amendamentele valabile pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, se numără:

  • Posibilitatea consumatorilor vulnerabili de a-și amâna la cerere plata facturilor, cu cel mult 6 luni.
  • Plafonarea prețului final al energiei electrice și al gazelor naturale, pentru clienții casnici.
  • Plafonarea profitului furnizorilor la maximum 5% raportat la costurile de furnizare.
  • Impozitarea cu 80% a venitului suplimentar realizat de producătorii de energie electrică (rezultat din diferența între prețul de vânzare și prețul de 450 lei/MWh).
  • Majorarea sumelor plătite de la bugetul de stat în contul facturilor consumatorilor casnici (energie electrică și gaze).
  • Exceptarea de la plată a certificatelor verzi, a contribuţiei de cogenerare şi a accizei şi reducerea TVA (la 5%), în cazul consumatorilor noncasnici.

Adoptată cu 129 de voturi „pentru” de către Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, Ordonanța va fi dezbătută și votată de Camera Deputaților, for decizional în acest caz.