Sari la conținut

Instituțiile publice, obligate să își digitalizeze serviciile | Nu se va mai cere celebrul „dosar cu șină”

Camera Deputaților a votat o lege prin care instituțiile publice nu vor mai putea solicita dosare cu șină persoanelor fizice sau juridice. Prevederile se aplică inclusiv primăriilor și acoperă și depunerile actelor necesare pentru participarea la concursuri de angajare sau la proceduri de achiziții publice.

În cazuri în care instituțiile publice care cer copii fizice, ele vor trebui să asigure fotocopierea gratuită a documentelor. De asemenea, toate modelele de formulare de cereri sau cereri pentru orice servicii publice furnizate vor fi disponibile și pe site-urile instituțiilor publice, nu numai fizic, în sediile acestora.

Instituţiile publice, organele de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, precum şi persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obţinut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică, au obligaţia de a publica, din oficiu, informaţii şi modele de formulare sau cereri aferente tuturor serviciilor publice furnizate, în format electronic, atât pe pagina de internet proprie, cât şi pe punctul de contact unic electronic, definit de Hotărârea Guvernului nr. 922/2010 privind organizarea şi funcţionarea Punctului de contact unic electronic, în varianta actualizată şi într-un format tehnic care să permită descărcarea şi editarea lor în scopul completării în format electronic de către beneficiar, specifică amendamentul votat de Camera Deputaților.

Proiectul a fost respins inițial de Senat, Camera Deputaților fiind for decizional. Legea așteaptă să fie promulgată de președintele României, Klaus Iohannis.