Sari la conținut

România, un distribuitor regional de gaze | Republica Moldova, Ucraina și Ungaria se bazează pe exporturile române

România funcționează ca punct nodal pentru aprovizionarea cu gaze a Republicii Moldova, Ucrainei și Ungariei. Pe data de 5 decembrie, de exemplu, intrau în România aproape 11 milioane de metri cubi de gaze din Bulgaria, dintre care 4,3 erau redirecționate în Ucraina, iar 6,1 milioane în Ungaria. Cu câteva zile înainte, 1 milion de metri cubi de gaze ajungeau din România în Republica Moldova prin gazoductul de la Ungheni. În cazul Republicii Moldova, 80% din energia electrică ajunge tot din România.

Este așteptat ca România să devină responsabilă cu transporturi de gaze din ce în ce mai mari în viitorul apropiat, pe măsură ce sursele de gaze se diversifică. Așteptările sunt ca Turcia și Azerbaidjan, printre altele, să exporte cantități tot mai mari către Europa, care caută să reducă semnificativ dependența de gaze din Rusia.

În total, România dispune de 53,3 milioane de metri cubi de gaze, dintre care 24,6 milioane reprezintă producția internă, de care se ocupă Romgaz, Petrom și Black Sea Oil and Gas (BSOG).