Sari la conținut

Embargoul petrolului rusesc a intrat în vigoare | Ce a anunțat ministrul Energiei

România nu va mai primi produse petroliere de proveniență rusească, potrivit pachetului european de sancțiuni împotriva Rusiei. Măsura a intrat în vigoare pe data de 5 februarie 2023.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu (PNL), a discutat cu toți marii importatori care desfășoară operațiuni în România. Aceștia l-ar fi asigurat pe ministru că fiecare companie și-a diversificat sursele de produse petroliere cu suficient timp înaintea intrării în vigoare a embargoului, astfel încât data a fost respectată.

România aplică embargoul asupra produselor petroliere provenite din Rusia, conform pachetului european de sancţiuni împotriva acestei stat agresor al Ucrainei. Ţara noastră nu are motive de îngrijorare cu privire la dispariţia de pe piaţa europeană a marelui exportator energetic de la Răsărit. Ministrul liberal al Energiei Virgil Popescu a avut deja discuţii cu toţi marii importatori care activează în România şi a primit asigurări că fiecare companie şi-a diversificat din timp sursele de aprovizionare, arată o postare a Partidului Național Liberal pe o rețea de socializare.

Potrivit aceleiași postări, România dispune de suficiente gaze pentru a face față anotimpului rece.

În timpul guvernării Ciucă, a fost deblocată exploatarea gazelor din largul Mării Negre, iar România a devenit al doilea mare producător de gaz din Uniunea Europeană, după Olanda. Acum, necesarul naţional este acoperit în proporţie de 90% din producţia internă, doar 10% din gazul consumat în ţară fiind importat. Ministrul Energiei a semnat recent un contract important pentru importul de gaz din Azerbaidjan, astfel încât şi iarna următoare românii să aibă suficient gaz, a anunțat PNL.

Imagine – Facebook/VirgilPopescu.