Sari la conținut

Ciolacu: „Pensiile militarilor nu sunt pensii speciale. Îmi mențin punctul de vedere.”

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a declarat că nu își va schimba poziția față de pensiile militarilor, pe care le consideră distincte de pensiile speciale.

Pensiile militarilor nu sunt pensii speciale. Îmi menţin punctul de vedere. 22 de state membre ale Uniunii Europene consideră că pensiile militarilor nu sunt pensii speciale (…) Sunt ferm convins că vom găsi soluţiile. De aceea am cerut un raport la Banca Mondială, a declarat președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Reforma pensiilor face parte din jaloanele PNRR de care sunt legate fondurile din partea UE. Parlamentul va vota cât mai curând proiectul de lege privind pensiile speciale, potrivit liderului PSD.

Banca Mondială a oferit la rândul ei o recomandare asemănătoare referitoare la această temă. Banca Mondială sfătuise anul trecut Guvernul României să păstreze pensiile militare în forma actuală, însemnând că o reformă a pensiilor speciale nu ar trebui să privească și pensiile de care beneficiază românii care se retrag din serviciul militar.

Considerăm că pensiile militare îndeplinesc deja cerințele Jalonului 215 și propunem să nu se ia în considerare acum o nouă reformă a pensiilor militare. Mediul extern este foarte diferit în prezent față de momentul negocierii PNRR. Lumea s-a schimbat la 24 februarie 2022, când Rusia a atacat Ucraina. Astăzi există o zonă de război nu departe de granița României cu Ucraina, iar toate țările care se învecinează cu Ucraina trebuie să mențină un nivel ridicat de pregătire militară. Nu trebuie făcut nimic acum care să pună în pericol forța și pregătirea militară, a specificat Banca Mondială anul trecut.

Imagine – Facebook/MarcelCiolacu.