Sari la conținut

Fondul Forestier Național, protejat cu echipamente de ultimă generație

Ioan Deneș, Ministrul Apelor și Pădurilor, a prezentat pe 1 august bilanțul la 6 luni al ministerului pe care-l conduce. O componentă importantă a raportului de activitate vizează domeniul pădurilor, unde oficialul a anunțat îmbunătățiri aduse Sistemului Naţional Integrat de Urmărire a Trasabilităţii Materialelor Lemnoase (SUMAL).

Proiect dezvoltat pentru a reduce tăierile ilegale, SUMAL este un program a cărui arhitectură a fost realizată de către specialiştii Ministerului Apelor şi Pădurilor şi cei ai Serviciului Român de Telecomunicaţii Speciale. În primul semestru al anului au fost luate măsuri de creștere a siguranței în ce privește buna administrare și exploatare a pădurilor, creându-se astfel bazele unui nou sistem de urmărire a materialelor lemnoase, din pădure până în depozit.

Printre îmbunătățirile SUMAL numite de ministru amintim dispozitivul mobil cu GPS care va însoți transportul de lemn pe toată durata acestuia, ca și dotarea sistemului cu hardware și software de ultimă generație, în valoare de 1 milion de lei. Aplicația va fi disponibilă și cetățenilor, care pot semnala cu ajutorul său nereguli către Garda Forestieră.

În cadrul Programului de Protejare a Fondului Forestier Național, s-a demarat procedura de achiziție a procedurilor de evaluare pentru Strategia Forestieră Națională 2018 – 2027.