Sari la conținut

13 februarie: Cristina Tarcea amenință – CCR respinge sesizările pe regulamentul Camerei Deputaților – Tăriceanu, despre taxa de 2% în energie – Iohannis e cel mai de încredere politician

> Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea, a declarat, înainte de audierea în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, că acțiunea disciplinară a Inspecției Judiciare împotriva sa este un abuz. Aceasta a adăugat că are ”multe declarații interesante de făcut despre o discuție pe care am avut o cu președintele CCR legat de decizia de constatare a conflictului de constituționalitate, despre o discuție la fel de interesantă cu domnul Ciorbea, dar toate la timpul lor”.

> Curtea Constituțională a respins sesizarea de neconstituționalitate privind Regulamentul Camerei Deputaților, despre „respingerea unui proiect de hotărâre, moțiune simplă sau moțiune de cenzură de către președintele Camerei Deputaților, indiferent dacă aceste acte îndeplinesc sau nu condițiile de constituționalitate pentru a fi dezbătute și adoptate”, delegarea, de către președintele Camerei Deputaților, a responsabilității de a convoca sesiunile ordinare sau extraordinare, precum și la libertatea deputaţilor care părăsesc un grup parlamentar și devin neafiliaţi sau a partidelor care nu au obținut mandate în urma alegerilor de a-și putea constitui un alt grup parlamentar.

> La întrevederea cu reprezentanţii Centrului Român al Energiei, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că este posibil ca Guvernul să renunțe la taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie întrucât este excesivă – subiect dezbătut și cu premierul Viorica Dăncilă. În replică, ministrul Finanțelor a spus că decizia aceasta va fi luată doar după o discuție la nivel de coaliție și apoi de guvern.

> Klaus Iohannis este cel mai de încredere politician din România, arată un studiu INSCOP comandat de Fundația Konrad Adenauer. Președintele e secondat de Gabriela Firea, iar topul este completat de Victor Ponta.

> Deficitul de cont curent a crescut cu 57% într-un an, ajungând la 9,415 miliarde de euro, conform informațiilor publicate astăzi de Banca Națională. Între ianuarie – decembrie 2018, datoria externă totală a crescut cu 1,115 miliarde de euro, datoria externă pe termen lung fiind în scădere cu 1,9%, iar cea pe termen scurt, în creştere cu 8,4% la finalul lui 2018 faţă de 31 decembrie 2017.